sykakerk.nl

موعظة الاحد العاشر بعد العنصرة للاب سعدي خضر

هذَا هُوَ ابْنِي الْحَبِيبُ. لَهُ اسْمَعُوا!". (لوقا 9. 35)

“Dit is mijn Zoon, de Uitverkorene, luistert naar Hem!”(lucas 9, 35)

 
De wolk is een teken van Gods aanwezigheid, een manifeste en tegelijkertijd verborgen aanwezigheid.
Op de berg onthult de Vader aan de discipelen de identiteit van Jezus, een identiteit die zal worden bevestigd door een heidense hoofdman op Golgotha: “Waarlijk, deze mens was een Zoon van God.” (Marcus 15, 39). De woorden van de Vader bieden een bewonderenswaardige synthese van het Oude Testament (Jesaja 42, 1). Van bijzonder belang voor ons is de verwijzing naar Isaak, de geliefde zoon die Abraham bereidt te offeren (Genesis 22, 1-14).
De stem onthult hoe je de relatie met hem kunt beleven: “Luister naar hem”. Het is belangrijk om te onthouden dat de christen degene is die luistert. “Luister naar hem” is daarom een ​​uitnodiging om het vervolg te hervatten, om met Jezus te wandelen, zelfs wanneer het licht van de transfiguratie is gedoofd en duisternis Golgotha ​​omhult. Het is een uitnodiging om Jezus, zijn dood en opstanding het middelpunt van de christen te laten worden.


السحابة هي علامة على حضور الله، حضور واضح ومخفي في نفس الوقت

على جبل طابور يكشف الآب للتلاميذ هوية يسوع، هذه الهوية سيتم تأكيدها من الوثني، قائد المئة في الجلجلة امام موت يسوع: “حَقًّا كَانَهذَا الإِنْسَانُ ابْنَ اللهِ!” (مرقس 15. 39)

تقدم كلمات الآب تركيبًا رائعًا للعهد القديم (أش 42، 1). ومما له أهمية خاصة بالنسبة لنا الإشارة إلى إسحاق، الابن الحبيب حيث إبراهيم يقدمه للتضحية به (تكوين 22، 1-14)

الصوت يكشف كيف تعيش العلاقة معه: “لَهُ اسْمَعُوا”. من المهم أن نتذكر أن المسيحي هو من يعرف كيف “يستمع” لصوت الرب

لذلك، “لَهُ اسْمَعُوا” هي دعوة لتكملة الاتباع، للسير مع يسوع حتى عندما ينطفئ نور التجلي ويخيم ظلام الجلجلة

إنها دعوة لجعل يسوع، بموته وقيامته، مركز حياة المسيحي

الاب سعدي خضر 

راعي كنيسة مار يوحنا الرسول في هولندا