sykakerk.nl

موعظة الاحد الثالث بعد العنصرة للاب سعدي خضر

"مَنْ يَقْبَلُكُمْ يَقْبَلُنِي، وَمَنْ يَقْبَلُني يَقْبَلُ الَّذِي أَرْسَلَنِي."(متى 10. 40)

"Wie u opneemt, neemt Mij op; en wie Mij opneemt, neemt Hem op die mij gezonden heeft."(Matteüs 10, 40)

 

Acceptatie en opnemen zijn mooie daden. Zoals de lucht het licht van de dageraad omarmt. Maar opnemen en accepteren, in de sterke zin van Jezus, is ook veeleisend. Een vol huis, als het vol zit met meubels, kan het nieuwe niet accepteren of opnemen. Je moet het eerst legen. Dit is hoe we lege ruimtes in ons hart nodig hebben. We hebben wijdverbreide vrijheid nodig van zelfzuchtige liefde en bezetenheid.

Het is een kwestie van een diep en breed hart, dat zijn vermogen om lief te hebben beseft, omdat het naar het beeld is van de liefde van die God “die immers de zon laat opgaan over slechten en goeden en het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.” (Matteüs 5, 45)

Alleen degenen die de moed hebben om hun leven vol lust en egoïstische gevoelens te “verliezen”, zullen de grote vrijheid van acceptatie vinden.

In volledige zelfgave identificeert de christen zich met Jezus. Daar vindt de ontmoeting met God plaats en ontmoet God degenen die Hem zoeken.

 

القبول والترحيب هو فعل جميل. مثل احتضان السماء لضوء الفجر. لكن الترحيب والقبول، بالمعنى القوي ليسوع، هو أيضًا شيء متطلب للغاية. المنزل، إذا كان مملوءاً بالأشياء، فهو لا يقدر ان يقبل او يرحب بالجديد. عليك أن تفرغه أولا. هكذا نحتاج في قلوبنا إلى مساحات فارغة. نحن بحاجة إلى اتساع نطاق التحرر من الحب الأناني والتملك؛ إنها مسألة قلب عميق ومتسع، يحقق قدرته على الحب، لأنه على صورة محبة ذلك الإله الذي “يُشْرِقُ شَمْسَهُ عَلَى الأَشْرَارِ وَالصَّالِحِينَ، وَيُمْطِرُ عَلَى الأَبْرَارِ وَالظَّالِمِينَ.” (مت 5. 45).

فقط أولئك الذين لديهم الشجاعة أن “يفقدوا” حياتهم المليئة بالشهوات والمشاعر الأنانية، يجدون حرية القبول الكبيرة.

في العطاء الكامل للذات، المسيحي يحدد نفسه مع يسوع. هناك يحدث اللقاء مع الله، والله يلتقي بمن يبحث عنه.

الاب سعدي خضر 

راعي كنيسة مار يوحنا الرسول في هولندا