sykakerk.nl

لنراجع حياتنا اليومية على نور الانجيل

موعظة الاحد السابق للميلاد لراعي الخورنة الاب سعدي خضر

"كِتَابُ مِيلاَدِ يَسُوعَ الْمَسِيحِ ابْنِ دَاوُدَ ابْنِ إِبْراهِيمَ"(متى 1. 1)
"Stamboom van Jezus Christus, een afstammeling van David, die een afstammeling van Abraham was." (Matteüs 1. 1)
Hier is Jezus: een historische figuur wiens naam deel uitmaakt van een lange lijst met namen van zijn stam. Matteüs wil laten zien dat Jezus een integraal onderdeel is van de geschiedenis van het uitverkoren volk en de perfectie ervan. 
De titel van Messiaanse glorie wordt aan hem toegeschreven: de zoon van David, de erfgenaam van de beloften, door wie de geschiedenis haar loop hervat en tot verlossing komt. Hij is de zoon van Abraham, dus vervult hij de beloften die God deed aan een kleine volk dat groter werd dan het zand van de zee.
Christus is de betekenis van de geschiedenis! Omwille van Hem wordt alles samengevat en verzamelt alles zich om Hem heen in eenheid en betekenis.
Matteüs plaatst in de genealogie van Jezus enkele vrouwen, zoals: Tamar, de vrouw van Juda, Rachab de hoer, en de Moabitische heidense Ruth, de hoer van Bathseba, de vrouw van Uria. Het is verbazingwekkend dat Matteüs dit doet! Hiermee wil Matteüs bewijzen dat alle vrouwen zondaars en buitenstaanders zijn.
Ja, de komst van Jezus is voor iedereen, hij is de bevrijdende Christus van elk hart dat gevangen zit in ongeloof, geweld en hartstochten. De komst van de Messias is voor iedereen: voor de armen en de rijken, voor de zondaar en de goeden, voor de man en de vrouw. Voor ieder mens is hij de Vredevorst.
Ondanks de drukke voorbereidingen voor de kerstdagen, zoals het kopen van geschenken en de kerst-koekjes; bereikt het woord van God nog steeds ons hart om ons eraan te herinneren dat het het centrum is van deze heilige dagen die voor altijd de loop van de geschiedenis en de wereld hebben veranderd.
Voor wie is deze kerst, vreugde, alle voorbereidingen en het wachten? Voor een kind, geboren in een stal in een ver land in Juda. Dit is God!
We hebben het niet enkel over kerst-feesten, maar over een belangrijke gebeurtenis waarin de Heiland werd geboren tussen de gezangen van de engelen, de kou van het weer, de armoede van de herders en het verlangen van de Wijzen om het licht van de stralende ster.
Kerst is voor degenen die het goed en oprecht kunnen vieren!

ها هو يسوع: شخصية تاريخية وُضعت ضمن قائمة طويلة من الأسماء الذي هو من نسلها. يريد متى أن يُظهر أن يسوع هو جزء لا يتجزأ من تاريخ الشعب المختار وهو كمالها. ينسب إليه لقب المجد المسياني: ابن داود، وريث المواعيد، الذي به يستأنف التاريخ مساره أتياً بالخلاص. إنه ابن إبراهيم، لذلك يتمم الوعود التي قطعها الله لشعب صغير صار شعباً عظيماً أكثر من رمل البحر.  المسيح هو معنى التاريخ! من أجله يتلخص كل شيء ويتجمع حوله كل شيء في وحدة ودلالة.

شيء آخر مدهش للغاية يريد متى إثباته من خلال وضع بعض النساء في سلسلة نسب يسوع: ثامار زوجة يهوذا، وراحاب الزانية، وراعوث الوثنية الموآبية، الزانية بَثْشَبَع زوجة أوريا. جميع النساء خاطئات وأجنبيات.

 نعم، مجيء يسوع هو للجميع، هو المسيح المحرر لكل قلب مسجون بسبب عدم الإيمان والعنف والأهواء؛ المسيا للفقير والغني، للخاطئ والصالح، للرجل والمرأة. لكل إنسان، هو رئيس السلام.

بالرغم من الإنشغال بين الهدايا وتحضير حلويات العيد، لا تزال كلمة الله تصل الى قلوبنا لتذكرنا إنها مركز هذه الأيام المقدسة التي غيرت إلى الأبد مجرى التاريخ والعالم‪.

هذا العيد، كل هذه التحضيرات، كل هذا الانتظار … لمن؟ لطفل ولد في إسطبل في بلد بعيد في يهوذا‪.

هذا هو الله‪!

لا نتحدث عن الحفلات الراقصة، ولكن عن الحدث الصحيح الذي ولد به المخلص بين تراتيل الملائكة وبرودة الطقس وفقر الرعاة ورغبة المجوس في إتباع نور النجم المضيء، لأولئك الذين يمكنهم الإحتفال بالشكل الصحيح والحقيقي‪!